Grillad majskolv rullad i rostat bröd, örter och lagrad ost. Johan Backéus, Årets Kock 2017, gör en svensk ”dirty corn”.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Majskolv:
6 majskolvar
1/2 dl rapsolja
3 dl grädde
2 dl kycklingfond
1/2 citron
salt
50 g riven lagrad ost
50 g svenska blandade örter
100 g grovt rivet bröd
Skär bort majskornen från 2 majskolvar och lägg majskornen på en plåt med lite rapsolja och rosta dem i ugnen på 170° i ca 20 minuter. Lägg dem sedan i en kastrull med grädde och sjud alltsammans tills det börjar få en krämig konsistens.
Mixa sedan alltsammans med stavmixer och tillsätt kycklingfond till lagom konsistens. Smaka av med salt och citron.
Rosta det rivna brödet gyllene i ugnen.
Riv osten.
Hacka örterna.
Vid servering så rostas/grillas resterande majskolvar gyllene för att sedan penslas med majskrämen och sedan rullas i bröd, ost och örter.
Kyckling:
1 hel kyckling, gärna majskyckling
1/2 tsk korianderfrö
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 citron
1/2 dl soja
1dl rapsolja
1 msk hett paprikapulver
salt
Stycka ned kycklingen i lämpliga bitar eller tillaga den hel i ugn.
Mortla alla kryddor och krydda kycklingen. Gnid sedan in den med soja, olja och pressa över citron.
Sprid ut kycklingdetaljerna på en plåt och tillaga alltsammans i ugn på 170° tills innertemperaturen är 62°, låt vila upp till 65° (ca 30 minuter). Ett tips är att börja tillaga kycklinglåren 10 minuter innan kycklingbrösten stoppas in i ugnen. Alternativt plocka ut brösten när de uppnått rätt temperatur.
Pak choi
3 st pak choi
4 msk olivolja
1/2 citron
Dela pak choi på hälften och koka dem i lättsaltat vatten i 15 sekunder. Lyft upp dem och ringla på olivolja, citron och flingsalt.
Louise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
Se receptetSmörstekta kantareller med granskott, och så gröna gnudis till det. Louise Johansson sätter färg och smak på augustimaten.
Se receptetNu är den här, färskpotatisen! Martin Moses Årets Kock 2019 toppar den med kolgrillad gräddfil och stenbitsrom – prova!
Se receptetPilsnerpicklad gurka på laxtartar! Johan Backéus, Årets Kock 2017, bjuder på krispigt fräsch sommarmat toppad med forellrom.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR