logo
Receptbild

”Dirty corn” på svenska

Grillad majskolv rullad i rostat bröd, örter och lagrad ost. Johan Backéus, Årets Kock 2017, gör en svensk ”dirty corn”.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 MIN

TILLAGNINGSTID

  • 6 majskolvar
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 dl grädde
  • 2 dl kycklingfond
  • 1/2 citron
  • salt
  • 50 g riven lagrad ost
  • 50 g svenska blandade örter
  • 100 g grovt rivet bröd
  • 1 hel kyckling, gärna majskyckling
  • 1/2 tsk korianderfrö
  • 1/2 tsk fänkålsfrö
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 citron
  • 1/2 dl soja
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk hett paprikapulver
  • salt
  • 3 st pak choi
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 citron
  1. Majskolv:
    6 majskolvar
    1/2 dl rapsolja
    3 dl grädde
    2 dl kycklingfond
    1/2 citron
    salt
    50 g riven lagrad ost
    50 g svenska blandade örter
    100 g grovt rivet bröd

    Skär bort majskornen från 2 majskolvar och lägg majskornen på en plåt med lite rapsolja och rosta dem i ugnen på 170° i ca 20 minuter. Lägg dem sedan i en kastrull med grädde och sjud alltsammans tills det börjar få en krämig konsistens.

    Mixa sedan alltsammans med stavmixer och tillsätt kycklingfond till lagom konsistens. Smaka av med salt och citron.
    Rosta det rivna brödet gyllene i ugnen.
    Riv osten.
    Hacka örterna.

    Vid servering så rostas/grillas resterande majskolvar gyllene för att sedan penslas med majskrämen och sedan rullas i bröd, ost och örter.

  2. Kyckling:
    1 hel kyckling, gärna majskyckling
    1/2 tsk korianderfrö
    1/2 tsk fänkålsfrö
    1/2 tsk spiskummin
    1/2 tsk cayennepeppar
    1 tsk svartpeppar
    1 citron
    1/2 dl soja
    1dl rapsolja
    1 msk hett paprikapulver
    salt

    Stycka ned kycklingen i lämpliga bitar eller tillaga den hel i ugn.
    Mortla alla kryddor och krydda kycklingen. Gnid sedan in den med soja, olja och pressa över citron.
    Sprid ut kycklingdetaljerna på en plåt och tillaga alltsammans i ugn på 170° tills innertemperaturen är 62°, låt vila upp till 65° (ca 30 minuter). Ett tips är att börja tillaga kycklinglåren 10 minuter innan kycklingbrösten stoppas in i ugnen. Alternativt plocka ut brösten när de uppnått rätt temperatur.

  3. Pak choi
    3 st pak choi
    4 msk olivolja
    1/2 citron

    Dela pak choi på hälften och koka dem i lättsaltat vatten i 15 sekunder. Lyft upp dem och ringla på olivolja, citron och flingsalt.

LIKNANDE RECEPT

Louise Johansson

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Se receptet

Louise Johansson

Gnudi med kantareller och granskott

Se receptet

Martin Moses

Färskpotatis med brynt smör, grillad gräddfil och stenbitsrom

Se receptet

Johan Backéus

Laxtartar med pilsnerpicklad gurka

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR